06 de setembre 2009

Fem-hi quelcom!


Recordo que cap a mitjans (o finals) dels vuitanta va haver una campanya televisiva (diria que a TV3) que animava als ciutadans a ficar les escombraries dins una bossa ben tancada. I aquesta bossa dins una altra bossa, també ben tancada. Des de fa uns dies, uns anuncis d'aire institucional ens recorden que hem de deixar de fer servir bosses de plàstic perquè són perjudicials per a la natura: maten animals marins, triguen centenars d'anys a degradar-se, etc. Deixant de fer-les servir, doncs, fem un favor al medi ambient. Aquesta campanya està en realitat muntada pel Carrefour i jo diria que no menciona el benefici molt més important de tots: que aquesta cadena s'estalviï de regalar-nos les bosses cada vegada que hi anem a comprar. O, millor encara, que ens cobrin uns quants cèntims d'euro per cada bossa que abans ens regalaven. I que, a més, hàgim de comprar rotllos de bosses de les escombraries (enlloc de reutilitzar les bosses de la compra). Em sembla que, en el món del màrqueting, d'això s'en diu estratègia win-win. Però bé, jo vull anar al cel com tothom, així que a patir d'ara no faré servir ni dues bosses ni una quan baixi a llençar les escombraries: les abocaré directament al contenidor, somrient amb la satisfacció d'estar fent alguna cosa pel planeta.

2 comentaris:

Met ha dit...

A mi el que em sobta és que fa uns meosso la Genralitat es plantejava limitar l'ús de les bosses de plàstic per llei; i tothom se'ls hi va llençar a sobre. Als mateixos dies la Xina feia el mateix, com molts altres països europeus....

Ara que la inicitaiva és privada, tothom l'apaludeix, jo entre ells. Però no trobarria pas malament que es fes pagar per cada bossa que es treu del supermercat. Estic fart, i m'indigna, que la gent agafi una bossa per posar-hi el paquet de paper de wàter o una bossa de taronges que ja porta la seva nansa.

Cal conscienciar la gent, sí; però en la nostra societat, el que no es paga no es valora. Per tant, ni que sigui 5 cèntims, la gent ja s'ho pensaria dos cops abans de fer servir plàstic...

Daniel ha dit...

És cert que l'ús de les bosses de plàstic és excessiu entre els particulars. Però una cosa que m'indigna de tot plegat és que, com altres vegades, la responsabilitat de tot plegat s'acaba posant sobre el ciutadà particular. Vaig llegir fa un temps que el consum de bosses pels clients dels supermercats suposa el 3% de tot el consum de bosses: el 97% restant conrrespón al consum que en fan les indústries i els comerços. I algú ha sentit que l'Administració demani a les indústries reduir el consum de plàstic? Naturalment, és molt més fàcil obligar-hi al ciutadà anònim que no al sector industrial.