27 de juliol 2009

Fumeres sobre Barcelona


Es commemora aquests dies el centenari de la Setmana Tràgica (amb actes vandàlics per part d'alguns) i hem tornat a veure reproduïda aquesta foto feta des de Montjuïc, on es veuen alguns edificis de Barcelona en flames. Certament, és una foto simbòlica, que retrata l'estat de violència que va viure la ciutat aquells dies. Tanmateix, aquesta foto sempre m'ha semblat sospitosa de frau. El motiu que principal és el fum que surt dels edificis. Quan un edifici crema, el fum que puja tendeix a expandir-se (veieu els exemples abaix).



La fumera pot estar inclinada cap a una banda o l'altra (segons el vent), però sempre tendirà a agafar aquesta forma de "triangle invertit", més ampla per dalt que per baix. Les fumeres de la foto, tanmateix, fan el contrari: el fum és molt més abundós en la base i va concentrant-se a mesura que puja. Potser hi haurà algú que sàpiga més que jo de dinàmica de gasos i que m'ho podrà explicar, però sempre ho he trobat molt estrany. La meva teoria és que els incendis hi eren i algú va decidir retocar una mica el fum per fer-lo més visible (o potser perquè quedés millor reproduït als diaris) però va fer-ho sense tenir gaire present com feia una fumera real. O potser és cosa de la fotografia, que no tenia prou qualitat per capturar la part més clara de la fumera. O potser es tracta d'algun artefacte relacionat amb el temps d'exposició. Què en penseu?

5 comentaris:

(!) hombre perplejo ha dit...

Jo m'hi apunto a la teoria de la conspiració photoshopera, encara que aleshores era rudimentària, cutre i inexistent !)

Daniel ha dit...

Quan jo estudiava dibuix fa molts anys van ensenyar-nos una tècnica que es diu "pinzell sec" i que serveix, entre altres coses, per dibuixar voltes de fum. Sempre que miro aquesta foto recordo aquella lliçó.

Anònim ha dit...

Em ve al cap el mateix que tu cada cop que veig aquesta fotografia. A mi, el detall que em sembla més sospitós és la gamma de grisos i negres de la fotografia, que és molt més tènue que el negre de les columnes de fum (un detall que encara avui dia delata les fotografies retocades amb photoshop).

Crec per això que és una fotografia retocadíssima, on les fumeres han estat, o molt exagerades, o directament dibuixades al complet.

Anònim ha dit...

MARUXELA HA DIT:
Aquests fums estan retocats, amb "Photosmanitas"

Júlia ha dit...

Fa poc he vist una fotografia original, acolorida a mà, de l'època, que es troba a l'interior d'una revista que crec que es deia La Actualidad, la 'regalaven' amb un exemplar on hi havia informació sobre els fets de la Setmana Tràgica, i és gran, dues pàgines. Crec que d'aquella foto acolorida i retocada en deuen haver sortit moltes altres.

Un altre error és que sovint he vist escrit que la van fer des del castell de Montjuïc i no és així, sinó que està feta des de la part alta del Poble-sec, al final del carrer de Blasco de Garay, en el barri de la Satalia.

Aquests retocs es feien molt sovint en les fotos de l'època, també en les de persones.

El que sí és cert és que la gent menys implicada directament anava a aquests llocs o al Tibidabo per 'veure els focs' com si d'una revetlla es tractés.